Винсент ван Гoг се родил в Холандия през 1853 г. Всички

...
Винсент ван Гoг се родил в Холандия през 1853 г. Всички
Коментари Харесай

„Какъв би бил животът, ако нямахме куража да променим нищо?“: 170 години от рождението на Ван Гог

Винсент ван Гoг  се родил в Холандия през 1853 година Всички членове на семейството Ван Гог били или пастори, или търговци на творби на изкуството. Самият Винсент в началото се насочил точно към търговията с картини, само че бил уволнен от работодателя си, тъй като не се справял добре.



След това решил да се посвети на религиозното обучение, само че не съумял да издържи изпитите. За малко проповядвал в едно малко градче, само че бил пропъден от локалното паство, което не одобрявало аскетичния му метод на живот. Неуспелият просветител се върнал при родителите си и тогава брат му Тео го посъветвал да стартира да учи изобразително изкуство.

Винсент се записал в художествената академия в Брюксел, а откакто се дипломирал, и негов чичо му упълномощил да нарисува серия от картини, само че не останал удовлетворен от качеството им. Последвало и още едно оскърбление - нещастната му обич към негова братовчедка, чието семейство не дало единодушието си за брак поради бедността му.

След това Винсент се преместил в Антверпен, а брат му Тео му помагал да се устоя, само че художникът постоянно гладувал, с цел да може да си купува бои и платна с парите, които му изпращал брат му... Постепенно гладът, несбъднатата обич и всички компликации почнали да разклащат здравето му.

През 1886 година Винсент отпътувал за Париж, където живеел и Тео, и по време на двегодишния си престой във френската столица се срещнал с доста художници, само че здравето му траяло да се утежнява, което го принудило да се реалокира в старинния град Арл. Винсент се надявал, че ще успее да сътвори там нещо като утопично артистично населено място и по тази причина поканил Гоген да му гостува, с цел да му опише за плановете си.

Холандският художник се възхищавал от Гоген и желаел да станат близки другари, само че при срещата им французинът се държал високомерно и надменно, което довело Винсент до един от най-тежките му душевен сривове, при който в момент на полуда отрязал лявото си ухо.
                         

A post shared by (@bbc_culture) on Mar 26, 2019 at 4:37am PDT

След този случай бил настанен в приюта за душевно заболели „ Сен Пол дьо Музол ", намиращ се в Сен Реми дьо Прованс. По време на престоя си там художникът траял да твори. След като бил пуснат от приюта, се настанил в градчето Овер сюр Оаз покрай Париж, само че съумял да продаде една-единствена картина, и то на собствен родственик...

Живеел все по-бедно и обезверено, творбите му били отричани, умрял и татко му. Сякаш всичко се сгромолясвало... На 29 юли 1890 година, едвам на трийсет и седем години, Ван Гог се прострелял с револвер, оставяйки след себе си 2100 картини, които светът оценил едвам след гибелта му, и през днешния ден те са едни от най-скъпо продаваните по интернационалните аукциони.
                         

A post shared by (@vangoghmuseum) on Mar 5, 2019 at 6:01am PST

Голяма част от тях съставляват автопортрети, само че Ван Гог не е бил някой самовлюбен вманиачен, захласнат от мисълта да рисува себе си. Истината е, че той просто нямал средства да заплаща на модели. За да се учи да рисува човешки фигури, с дребното пари, с които разполагал, Винсент си купил едно огледало и по този начин рисувал личното си отражение. А картината „ Звездна нощ ", която е една от най-красивите в историята на изкуството, в действителност съставлява гледката от прозореца на лудницата, в която Ван Гог бил настанен...



 
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР